Dirigent

Johan Verheij

Geboren op 4 november 1959 te Rijen (Gilze-Rijen) als derde kind van vier. Vader was militair bij de luchtmacht, moeder huisvrouw.

Johan maakt op 5-jarige leeftijd kennis met blaasmuziek. Iedere zaterdagavond gedurende de zomer repeteert een trompetterkorps haar show op een oud verlaten vliegveld, niet ver van waar Johan woont. En deze is zeer onder de indruk van het getetter. Maar voorlopig komt het nog niet tot muziekles omdat hij tussen zijn 7e en 10e jaar wel 4 keer verhuist.

Pas als hij negen jaar oud is en inmiddels is verhuisd naar Rhenen, wordt hij lid van muziekvereniging Ons Genoegen. Zijn eerste lessen ontvangt hij op cornet en binnen korte tijd maakt hij deel uit van het grote harmonieorkest. Blazen is zijn lust en zijn leven en hij weet al heel snel dat hij hiervan zijn beroep wil maken.

Hij doet in 1978 toelatingsexamen aan het Arnhems Conservatorium en komt in de vooropleiding bij hoofdvakdocent Klaas Kos. Echter, de kloof tussen zijn muzikale achtergrond en de eisen die gesteld worden aan deze opleiding blijken te groot voor hem; zijn leraar stuurt hem na een jaar weg wegens onvoldoende resultaat.

Vastbesloten opnieuw een kans te wagen meldt Johan zich aan voor een toelating aan het Utrechts Conservatorium, ditmaal met meer succes. Hij krijgt les van docent Willem van der Vliet en deze uitstekende trompettist én docent weet hoe hij Johan lesgeven moet. Door deze samenwerking gaat het sterk opwaarts met Johan’s trompetspel.

In 1984 slaagt hij voor zijn onderwijsakte en voor HaFaBra-directie. Zijn docent voor laatstgenoemd vak is Gerrit Fokkema. In 1988 -na een sabbatical van twee jaar- behaalt hij zijn akte orkestspel, na overigens in 1987 te zijn aangenomen bij het Radio Filharmonisch Orkest te Hilversum.

Behalve als klassiek trompettist blijft Johan ook betrokken bij de harmonie-fanfarewereld en begint al met dirigeren in 1982 bij zijn eerste fanfareorkesten in Afferden (Gld.) en Puiflijk (gem. Druten). Meerdere blaasorkesten zullen nog volgen. Momenteel dirigeert hij naast V.I.V.O. harmonieorkest Prins Bernhard in Emst (gem. Epe).

En ook de lichte muziek blijft zijn interesse houden. In 1985 -Johan woont sinds kort in Amsterdam- sluit hij zich aan bij het Amsterdams Jazz Orkest. Hij valt met zijn neus in de boter met collega’s als Angelo Verploegen, Joris Teepe, Rolf Delfoss, Saskia Laroo en Bart Lust – collega’s die later een internationale carrière hebben opgebouwd.

Sinds 1990 speelt Johan mee in diverse producties van entertainmentfabriek Joop van den Ende. Les Miserables, Cats, The Phantom of the Opera en Cyrano de Bergerac zijn slechts enkele namen van producties waaraan Johan zijn medewerking verleent.

Johan heeft twee zoons, woont in Hoogland (Amersfoort), houdt van dieren, van Engelse humor (Rowan Atkinson, John Cleese) en van motorrijden.