Ontstaan eiermarkt in Veessen

In het jaar 1943 vond in het centrum van Veessen de laatste Eiermarkt plaats in zijn oorspronkelijke vorm. Op deze markt kwamen wekelijks mensen bij elkaar om de eieren die ze over hadden te verkopen. Eierhandelaren kochten deze dan op van de inwoners.

Jaren later werd er door het bestuur van de plaatselijke muziekvereniging het plan bedacht om weer een soort markt te houden in het dorp en wel op het sportterrein. Helaas was hier weinig animo voor. Toen bedacht men om in het centrum van Veessen een kraampjesmarkt te gaan houden en zo ontstond de ‘vernieuwde’ Eiermarkt in 1992.

Omdat men geen traditionele markt wilde, hebben de commissieleden de ondernemers, hobbyisten, creatieve mensen, verenigingen en inwoners die zelf groente, fruit of iets dergelijks verbouwden, aangeschreven om mee te doen met de Eiermarkt. Want, zo dacht men, de bevolking steunt in alle opzichten muziekvereniging V.I.V.O. en daarom wilde de vereniging iets terug doen.

Ze gaven de inwoners van Veessen, Vorchten en Marle de kans zich voor alle bezoekers van de markt te presenteren en hun waar te verkopen.

Op de markt worden ook ambachtslieden uitgenodigd en worden er foto’s van vroeger getoond. Verder kunnen inwoners hun spullen verkopen op de rommelmarkt of een kraam huren hiervoor. Jaren lang kwamen de “Cannenburger Boerendansers” uit Vaassen optreden en verzorgde, onder andere, een draaiorgel muziek. Nog altijd komen er dweilorkesten (onder andere natuurlijk De Iesselbloazers), piratenkoren en zangers die deze markt muzikaal opluisteren!

De leden van de muziekvereniging verzorgen zelf de catering en helpen mee met de verkoop van zelfgebakken oliebollen en natuurlijk eieren. Dit alles brengt ieder jaar weer veel oud-plaatsgenoten terug naar de Eiermarkt.

De Eiermarkt wordt ieder jaar op de 2e zaterdag in juli gehouden van 13.00 uur tot 21.00 uur in het centrum van Veessen en is alom bekend om zijn gezelligheid. Parkeren is gratis en parkeerplaatsen worden aangegeven met borden.

Wilt u ook een kraam huren op de markt of een plekje op de rommelmarkt hebben dan kunt u zich opgeven door middel van de opgavestrook onderaan de flyer die verspreid wordt in Veessen en omstreken. U kunt deze inleveren bij Johan van der Haar, Klaproosakker XX.

De Eiermarktcommissie bestaat uit:

– Deborah van de Beek
– Roy Venekamp
– Johan van der Haar
– Miranda van der Haar
– Bas Horselenberg
– Mientje Nijmeijer
– Petra de Weerd
– Henk van Werven